Over Wilfried

Wilfried is een tijdschrift dat streeft om de belgische politiek op een romaneske manier te vertellen. Een publicatie onafhankelijk van politieke machten die om de vier maanden uit komt.

Wilfried is zoals geen ander in de belgische pers. Het betrekt zich niet met de micro-incidenten van de politische actualiteit om de hoofdstroomen van onze eeuw beter te achterhalen. Het volgt een richtlijn dat deskundigheid en fantasie vereist, en dat spot zo veel mogelijk wilt voorkomen. Wilfriedverwerkt de belgische politiek met een unieke stijl waardoor het niet meer saai en vervelend blijkt. Het krijgt kleuren en geuren en wordt net als boeiend als een aflevering van Narcos, van True detective of van House of Cards.

Wilfried is geen militante krant, ookal kijkt het naar de wereld met een zorgvol oog. Het houdt zich tot de stelregel van Simenon: "Begrijpen maar niet veroordelen".

De auteurs zijn de macht van Wilfried . Beroemde journalisten en getalenteerde fotografen, zij hooren bij de beste van het land. Het jongste lid van de team is pas 22 jaar, de oudste is bijna 71. Het geheel is een subtiele combinatie van versheid en ervaring.

Geef leven aan Wilfried. Morgen kan u het in u boekhandel vinden !

Formaat: 96 bladzijden, 23 x 30 cm, gelijmde achterkant.

Ontmoet de team van Wilfried

De richtlijn

Het Wilfried paraît quatre fois par an.
Het titel kondigd het programma aan : belg, politisch en vol humor. "Outside the flow".
De voornaam is een referentie tot de christen-democratische ex-eerste minister Wilfried Martens: één van de politici die het federaal landschap het meest heeft beinvloed na 1945. Het is geen bewijs van hulde maar eerder een affectieve referentie. Sommige zullen ook een duidelijke verwijzing naar Wilfried Van Moer, legendarische speler van de Standard de Liège, en naar Wilfried Peeters, cyclist van de jaaren 1990 en specialist van koersen op steenwegen.

Inhoud ? Grote interviews, off the scene relazen, uitgebrijde reportages, verfijnde karakterbeschrijvingen, kronieken gegrond door "een bepaalde zicht"... en het geheel wordt met een stijlvol geschrift aangeboden.

De periodiciteit is het resultaat van een uitdaging: zo ver weg van de actualiteit en de "hot news" blijven om zich toe te leggen op realiteit en het achterhalen vaan de hoofdstromen van onze eeuw.

De opdracht van Wilfried ? Het beschrijven van de belgische politiek op het wijze van een roman door het samenbrengen van een documentaire aanpak en de kunst van het vertellen. Het verwoorden van de krachtverhoudingen en hun redenen zonder zich laten afleiden door de micro-incidenten, maar in tegendeel door de zichtveld te verbreden. Op zoek gaan naar de hoofdstromen die de hedendaagse politieke wereld structureren. Daar elegant over spreken.

Belgische politiek geld voor 70% a 80% van de inhoud van Wilfried. De rest opgedracht aan vakbonden, universiteiten, justitie, politie, econimie, ziekenhuizen ...

De spirit van Wilfried is vol sportieve en culturele referenties.

De politiek-sport-cultuur "driehoek" is ons "zonestelsel". De auteurs van Wilfried worden dan ook geadviseerd, zonder obligatie, om sport en/of cultuur referenties in hun tekst toe te voegen. Bij voorbeeld door de lyrics van de Clash aan een reportage over Moeskroen toe te voegen of door in de introductie van een interview te vermelden dat een bepaald Inter-Lazio match het leven van een socialist heeft veranderd - zolang dit relevant blijft, natuurlijk.

Schematisch gezien kan Wilfried als vogt verdeeld worden :

  • 25 % : les séries télé qui explorent l’envers du pouvoir (Borgen, Narcos, House of Cards, Baron noir, The Tudors, The Wire...), omdat zij de "black box" van politiek durven openen.
  • 25% : de tijdschriften van de groep So Press (So Foot, Society, Pédale !, Tampon !, So Film...), voor grondslag: Elk artiekel moet verbonden zijn door de drie Hs - Humaan, Humoristisch, Historiek.
  • 20% : latijnsamericaans narratief journalisme (de reportages van Gabriel Garcia Marquez en de tijdschrift Gatopardo en El Malpensante), voor zijn krachtig wijze van schrijven en manier van vertellen.
  • 20% : de schrijver Simenon, voor de stelregel die zijn hele werk heeft geleid: "Begrijpen maar niet veroordelen".
  • 10% : de uitzending Strip-Tease, omdat het gewoon zo belg is.

Het is nu tijd voor lef en enthousiasme.

Contacteer ons

U wilt zich abonneren of geinformeerd blijven ?

Voor andere vragen :
hello@wilfriedmag.be

Contactgegevens van Wilfried :

Wilfried scrl
Pepibru
Rue Bara 173 – 177
1070 – Bruxelles

Nr. TVA: BE0676776324